Expats EMA kiezen niet voor wonen in Amsterdam, maar Den Haag

Den Haag is een populaire woonstad onder de eerste medewerkers van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Zij kiezen in groten getale voor een woning buiten Amsterdam. Van de 67 medewerkers die de oversteek van Londen naar Nederland inmiddels hebben gemaakt, wonen er slechts 12 in de hoofdstad. 

Dat blijkt uit een rapportage van de gemeente over de woonplaatsen van de eerste lichting. Den Haag blijkt populair met vijftien medewerkers binnen de gemeente, gevolgd door Alkmaar met zeven en Amstelveen met vijf. In totaal wonen 43 medewerkers verspreid over Noord-Holland.

De keuze voor een woning lijkt verband te houden met de nabijheid van een internationale school voor de meegekomen kinderen. Op de internationale scholen in Den Haag en Bergen hebben veertig van de 76 kinderen een plek gevonden. Zeven kinderen zijn op een Nederlandse school beland.

De eerste groep EMA-medewerkers bestaat uit pioniers. In het komende jaar komen nog een 600 collega’s naar Nederland met naar schatting 470 kinderen. Eind 2019 moet het kantoor van het agentschap op de Zuidas worden opgeleverd. Tot die tijd maken de medewerkers gebruik van een kantoor op Sloterdijk.

Projectteam

Een projectteam van de gemeente begeleidt de expats bij het vinden van een woning, een school voor de kinderen, een huisarts en een tandarts. Ook wordt taalles verzorgd en advies verstrekt over de invoer van een auto of huisdier. Het VUmc begeleidt medewerkers of gezinsleden met gezondheidsproblemen.

Voor de begeleiding van de EMA-medewerkers trok Amsterdam tot nog toe een miljoen euro uit. Het ministerie van Volksgezondheid betaalt 2,5 miljoen euro.

Nieuwste woningen


Maretakstraat
Den Haag
€ 1.650 p.m. ex.
Woonopp. 126m² 4 slaapkamers
Lindestraat
Den Haag
€ 1.100 p.m. ex.
Woonopp. 60m² 2 slaapkamers